De Horeca Vakschool Rotterdam hecht waarde aan een brede ontwikkeling van onze leerlingen. In die visie hebben de derdejaars leerlingen tijdens het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) een bezoek gebracht aan de Kunsthal.  Zij hebben de expositie van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos  bezocht. Haar kunstwerken hebben onder andere een boodschap over de positie van de vrouw of de rol van de sociaal media in ons leven.  

 

De indrukwekkende overzichtstentoonstelling ‘I’m Your Mirror’ presenteert ruim dertig iconische sculpturen en installaties waaronder ‘Lilicoptère’, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles. Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt.

Joana Vasconcelos (1971) staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze. Direct en ironisch stelt zij tegenstellingen aan de kaak. Ze vormt alledaagse gebruiksvoorwerpen om tot verrassende metaforen, zoals een paar reusachtige naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen, een sofa bekleed met aspirine-strips, een hart van rood plastic bestek, een verlovingsring van whiskyglazen en autovelgen en een indrukwekkende zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan maatschappelijke en sociaal-politieke thema’s schuil zoals onderdrukking, mensenrechten, identiteit en gendervraagstukken.                          

Bron tekst en beeld: www.kunsthal.nl

 

Om in horeca termen te blijven, valt over smaak niet te twisten. Maar in beide vakgebieden is het visuele aspect belangrijk. Eten doen we immers ook met onze ogen. In elk geval zijn onze leerlingen dankzij dit bezoek aan de Kunsthal een kunstzinnige ervaring rijker. 

 

De foto's van onze leerlingen staan op de aparte, met wachtwoord beveiligde, pagina.