Veteraan in de Klas 2019

14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. De Horeca Vakschool staat precies op de rand van deze brandgrens waarbij ons gebouw net niet is verwoest.

 

Onze school hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord onderwijs. Gastlessen, verzorgd door het Veteranen Instituut, maken onderdeel uit van het lespakket Mens en Maatschappij. 

 

Militairen, zowel mannen als vrouwen, zetten zich overal ter wereld in in dienst van de vrede of in oorlogstijd. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies (denk aan Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnië of Afghanistan) bezoeken scholen en gaan in gesprek met leerlingen over hun uitzending.

Gastlessen van veteranen zijn een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daarvan:

  • Wat betekent het om veteraan te zijn?
  • Hoe is het om als militair lang van huis te zijn in een risicovol gebied?
  • Wat doet een oorlogssituatie met een mens?
  • Hoe was het om op missie te gaan en wat heb je gedaan en meegemaakt?
  • Wat heb je zelf over voor vrede?

De veteranen zijn speciaal opgeleid om gastlessen te kunnen geven en zijn uitstekend in staat om het persoonlijke verhaal te delen met de leerlingen. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken.

'Onze' veteraan Jackson da Cruz Rodrigues (Rody) kwam ook dit jaar zijn ervaringen delen met onze tweedejaars leerlingen en docenten. 

Het Veteranen Instituut schrijft ieder jaar een wedstrijd uit voor scholen die gebruik hebben gemaakt van de gastlessen. Dit jaar was de opdracht een recept te bedenken voor een ‘come back meal’. Een speciale welkomstmaaltijd om te vieren dat de veteraan terugkomt van missie. Dit konden wij natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. De leerlingen uit het tweede leerjaar hebben een prachtig menu samengesteld en bereid in ons restaurant. Rody en zijn collega's waren hier uiteraard bij aanwezig.