Veteraan in de Klas 2021

14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. De Horeca Vakschool staat precies op de rand van deze brandgrens waarbij ons gebouw net niet is verwoest.

 

Onze school hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord onderwijs. Gastlessen, verzorgd door het Veteranen Instituut, maken onderdeel uit van het lespakket Mens en Maatschappij. 

 

Militairen, zowel mannen als vrouwen, zetten zich overal ter wereld in in dienst van de vrede of in oorlogstijd. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies (denk aan Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnië of Afghanistan) bezoeken scholen en gaan in gesprek met leerlingen over hun uitzending.

Gastlessen van veteranen zijn een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daarvan:

  • Wat betekent het om veteraan te zijn?
  • Hoe is het om als militair lang van huis te zijn in een risicovol gebied?
  • Wat doet een oorlogssituatie met een mens?
  • Hoe was het om op missie te gaan en wat heb je gedaan en meegemaakt?
  • Wat heb je zelf over voor vrede?

De veteranen zijn speciaal opgeleid om gastlessen te kunnen geven en zijn uitstekend in staat om het persoonlijke verhaal te delen met de leerlingen. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken.

'Onze' veteraan Jackson Rodrigues da Cruz (Rody) kwam ook dit jaar zijn ervaringen delen met onze tweedejaars leerlingen en docenten. Scroll naar beneden om meer over hem te weten te komen. Klik op de knop 'foto's' voor beelden in de klas. Daar vindt u ook de foto's van de Veteranenlunch. Deze lunch is op 18 juni 2021 georganiseerd door tweedejaars leerlingen van de Horeca Vakschool Rotterdam om hen te bedanken voor de bewezen diensten.